top of page

Wat is het verschil tussen PowerBI en Prophix?


Als u ooit hebt geprobeerd financiële rapporten op te stellen en bij te houden in een visualisatie tool, zou het antwoord eenvoudig moeten zijn. Power BI werkt goed voor dashboards, maar moderne cloud Corporate Performance Management (CPM) -oplossingen zijn de beste optie voor uw financiële rapportages, planning en forecasting.

BI versus CPM

Power BI behoort tot een categorie die doorgaans Business Intelligence (BI) -tools wordt genoemd. Daarnaast zijn er speciaal gebouwde oplossingen voor financiële rapportage, budgettering, planning en consolidatie die behoren tot een categorie die wordt aangeduid als Corporate Performance Management (CPM) -software of FP&A-software.

BI:

Over het algemeen zijn BI-tools speciaal gebouwd voor dashboards met rijke visualisaties. Ook worden BI-tools steeds meer aangevuld met kunstmatige intelligentie (AI) -mogelijkheden.

Corporate Performance Management Software:

Aan de andere kant zijn CPM-oplossingen speciaal ontworpen voor de financiële functie om financiële gegevens te consolideren. Deze oplossingen geven dan ook professioneel opgemaakte rapporten zoals de winst en verliesrekening, balans en cash-flow overzichten.

De betere CPM-rapportagetools bieden budgetteringsmodules en de mogelijkheid om geavanceerde planning uit te voeren, zoals personeelskosten, verkoopprognoses en modellering. Het werken met scenario’s en forecasts wordt efficiënt ondersteund.


Als het verschil tussen BI en CPM zo duidelijk is, waarom is 'Financial Reporting in Power BI of in een Corporate Performance Management-oplossing' dan een vraag die opkomt?

Dat is voor een belangrijk deel een gevolg van de toenemende populariteit van bijvoorbeeld Power BI. Een sterk en flexibel tool, waar een consultant met de juiste technische vaardigheden er alle rapportages goed uit kan laten zien. Natuurlijk zal een consultant bevestigen dat financiële rapportages ook gemaakt kunnen worden. Wat is het risico?

Power BI en andere BI -tools zijn niet ontworpen voor het beheren van financiële processen.

Er is veel werk nodig achter de schermen in de modelleer-taal van PowerBI om de financiële rapportages voor elkaar te krijgen, maar het wordt pas echt lastig als er modelwijzigingen nodig zijn zoals nieuwe afdelingen, andere verdichtingen of het bijhouden van de veranderingen in het rekeningschema. Een nieuw rapport heeft vrijwel altijd weer de inzet van de specialist nodig, en niet zelden zien we weer een teruggang naar Excel voor de financiële rapportage.

Een CPM-oplossing is gemaakt om het financiële proces te stroomlijnen. U kunt met een CPM-tool professioneel opgemaakte financiële rapportages opstellen.

Met een CPM-oplossing kunt u uw budgetteringsproces ook naar de CPM-tool verplaatsen en alles in de cloud uitvoeren. Daarnaast is er ondersteuning voor het efficiënt maken van scenario’s en forecasts. Met de inzet van een CPM-tool realiseert u “one version of the truth”.


De beste manier: gebruik BI-tools en CPM-rapportagetools samen

Prophix connecteert met PowerBI en geeft op die manier de mogelijkheid om op die manier zowel dashboards als financiële rapportage goed en effectief te realiseren.

Organisaties die op zoek zijn naar zowel dashboards als financiële rapportage, zouden prima een BI-tool voor hun dashboards en een CPM-tool voor hun financiële rapportage kunnen inzetten. Geen van beide oplossingen vervangt de andere. CPM biedt daarnaast verdere ondersteuning voor de andere financiële processen als forecasting, budgettering en planning.

168 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page